Boodskap vir Vandag

Search
Close this search box.
Search

Verhoudings bly belangrik

Julle is die uitverkore volk van God wat Hy baie lief het. Daarom moet julle meelewend, goedgesind, nederig, sagmoedig en verdraagsaam wees. Wees geduldig met mekaar en vergewe mekaar as die een iets teen die ander het. Soos die Here julle vergewe het, moet julle mekaar ook vergewe. Bo dit alles moet julle mekaar liefhê. Dit is die band wat julle tot volmaakte eenheid saambind. En die vrede wat Christus gee, moet in julle lewens die deurslag gee. God het julle immers geroep om as lede van een liggaam in vrede met mekaar te lewe. Wees altyd dankbaar (Kolossense 3:12-15).

Robert Dunbar, ’n Britse akademikus en navorser, het interessante navorsing gedoen oor die maksimum hoeveelheid mense met wie ons in sinvolle verhoudings kan staan. Hy het in sy ondersoeke onder verskillende kulture ’n interessante tendens opgemerk: Mense het ’n kapasiteit vir sosiale verhoudings met ongeveer 150 mense. Vanaf primitiewe groepe, klein nedersettings tot by antieke weermag-eenhede het Dunbar die getal 150 aangetref.

Hierdie groepe het sowat 42% van hulle tyd aan sosiale verhoudingsbou afgestaan. Nooit deur die loop van die geskiedenis was dit, volgens Dunbar, vir iemand moontlik om meer as 150 mense op ’n slag persoonlik te ken of doeltreffend met hulle in ’n span saam te werk nie. Persoonlike lojaliteit, asook onderlinge sorg vir mekaar, kan nie sinvol in groter groepe gebeur nie. Sodra ’n groep die “towergetal” van 150 oorskry, vind afsplitsing en spontane onderverdeling plaas.

In ’n studie van 2002 het Dunbar ook na sosiale netwerke in die Westerse samelewing gekyk. Weer het hy bevind dat die gemiddelde netwerk van moderne mense 153,5 mense insluit. Baie navorsers het intussen Dunbar se teorie ondersoek en met ander getalle na vore gekom, enigiets vanaf 100 tot 290. Selfs op digitale sosiale netwerke soos Twitter geld hierdie getalle vir sinvolle persoonlike netwerke. In ’n studie van Gonçalves, Perra en Vespignani in 2011 het hulle die aktiwiteite van 1,7 miljoen Twitter-gebruikers oor ses maande gemonitor en bevind dat Dunbar se teorie ook hier geld. Die gemiddelde Twitter-gebruiker kan ’n maksimum van 100-200 stabiele verhoudings op hierdie platform handhaaf.

Wat sê dit vir ons as gestuurdes van Jesus? Verhoudings is deurslaggewend, ook vir ons. Die dilemma is dat baie van ons aan verhoudingsuitbranding ly. Ons probeer te veel verhoudings bou en in stand hou. Die uitkoms hiervan is dat ons kortaf, onvriendelik en geïrriteerd raak. Daar is net te veel mense aan wie ons aandag moet gee. Ons dagboeke is oorvol en ons tyd te min.

Ons uitdaging is om sinvolle verhoudings te bou wat gekenmerk word deur meelewendheid, goedgesindheid, nederigheid, sagmoedigheid, verdraagsaamheid, geduld, vergifnis en vrede. En om ons aanpasbaar te wees in ons menseverhoudings om ons groep te laat krimp of groei namate ons omstandighede verander.

Liewe Vader, help my om my verhoudings volgens u wil in te rig. Ek wil graag u liefde deur my optrede na alle mense weerspieël. Ek wil diep en betekenisvolle verhoudings bou met die mense wat U as my naaste oor my pad stuur, al beteken dit ek moet aanpassings in my dagboek maak. Amen.

Inspirasievennoot

Boodskap vir Vandag is ’n reeks inspirerende elektroniese dagstukkies wat daagliks duisende lesers bereik. Ons doel is om Christene te bemoedig, uit te daag, te ondersteun en te inspireer.

Indien jy nie die daaglikse e-pos ontvang nie, maak asseblief seker dat jou SPAM-filters dit nie verwyder nie.
Jy besoek nou LiG, ons susters-publikasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse. LiG-getuig: Waar elke getuienis tel. By LiG is ons toegewyd om inspirerende stories te deel wat die hart aanraak en hoop bied. Jy besoek nou ons susters-organisasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse.

Daaglikse Inspirasie

Die Boodskap vir Vandag-app is nou beskikbaar vir jou selfoon.
Installeer dit vandag nog.