Boodskap vir Vandag

Search
Close this search box.
Search

Groei reg

In daardie tyd het die dissipels by Jesus gekom met die vraag: “Wie is die belangrikste in die koninkryk van die hemel?” Hy het ’n kindjie nader geroep en hom tussen hulle laat staan en gesê: “Dit verseker Ek julle: As julle nie verander en soos kindertjies word nie, sal julle beslis nie in die koninkryk van die hemel kom nie. Wie homself gering ag soos hierdie kindjie, hy is die belangrikste in die koninkryk van die hemel. En wie so ’n kindjie in my Naam ontvang, ontvang My” (Matteus 18:1-5).

In die lig van Dunbar se navorsing oor die getal mense met wie ons hegte verhoudings kan bou, stel gelowiges dalk soms onrealistiese eise aan mekaar en aan geestelike leiers? Beteken dit groter kerke moet ontbind, en kleiner groepe wen?

Nee, glad nie. Selfs groot organisasies kan op die Dunbar-beginsel funksioneer. Die skrywer Malcolm Gladwell vertel in sy boek The Tipping Point van ’n multimiljoendollar-maatskappy in Amerika, Gore Associates in Newark, Delaware, wat ingekoop het in hierdie beginsel van sowat 150 mense per eenheid. Hulle het dit getoets deur hulle reuse-hoëtegnologie-besigheid in kleiner groepe te verdeel. Hier werk almal sonder titels. Hulle het geen begrotings of strategiese planne nie. Base is vervang met mentors. Groot kantore vir uitvoerende personeel is verruil vir eenvoudig gemeubileerde ruimtes. Gore Associates is reusagtig, maar hulle funksioneer in groepe wat nooit groter as 150 is nie. Hierdie reusagtige “klein” organisasie, wat in 2012 aangewys is as een van die beste maatskappye in die VSA om voor te werk, kom uitstekend reg sonder veelvoudige bestuurstrukture. Groepdruk en spanwerk lewer volgens hulle veel beter resultate as hiërargiese strukture. Lojaliteit en die uitdaging om aan mekaar se verwagtings te voldoen en topprodukte te lewer, maak Gore ’n verhoudingaangedrewe maatskappy.

As groot besighede snap dat verhoudings meer doeltreffend in kleiner groepe werk, en as individue op sosiale netwerke dit snap, moet ons as volgelinge van Jesus dieselfde roete volg. Dan sal daar veel minder uitbranding wees. Dan sal gelowiges verantwoordelikheid aanvaar vir hulle stukkie lewe en hegte verhoudings met ’n groepie mense rondom hulle bou.

“Small is the new big and tall.” En tog, as groot of klein nie doeltreffend is in terme van die sterker en dieper vloei van God se koninkryk nie, is dit steeds die verkeerde grootte. Die regte grootte vind ons in Matteus 18:1-5. Willem Badenhorst het gesê: “Jy word nie gedefinieer deur jou uiterlike nie; daarom hoef jy nie mense te beïndruk deur wat jy doen of hoe jy lyk nie. Beïndruk hulle eerder deur wat jy glo en hoe jy leef.”

Laat ons dan vandag ons stukkie leefruimte anders laat voel en anders inrig, in Jesus se Naam.

Vader, help my om “kleiner” te groei en baie waarde aan my verhoudings te heg volgens die beginsels van u koninkryk. Ek wil soos ’n kind in my stukkie leefruimte uitbundig met liefde en vrede leef, saam met my medemens. Amen.

Inspirasievennoot

Boodskap vir Vandag is ’n reeks inspirerende elektroniese dagstukkies wat daagliks duisende lesers bereik. Ons doel is om Christene te bemoedig, uit te daag, te ondersteun en te inspireer.

Indien jy nie die daaglikse e-pos ontvang nie, maak asseblief seker dat jou SPAM-filters dit nie verwyder nie.
Jy besoek nou LiG, ons susters-publikasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse. LiG-getuig: Waar elke getuienis tel. By LiG is ons toegewyd om inspirerende stories te deel wat die hart aanraak en hoop bied. Jy besoek nou ons susters-organisasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse.

Daaglikse Inspirasie

Die Boodskap vir Vandag-app is nou beskikbaar vir jou selfoon.
Installeer dit vandag nog.