Boodskap vir Vandag

Search
Close this search box.
Search

Dissipelskap-storie: Eietydse dissipelskap

Op dieselfde dag was twee van hulle op pad na ’n dorpie met die naam Emmaus, twaalf kilometer van Jerusalem af. Hulle was in gesprek met mekaar oor al hierdie dinge wat gebeur het. Terwyl hulle so gesels en gedagtes wissel, het Jesus self nader gekom en met hulle saamgeloop, maar hulle oë is verhinder om Hom te herken. Hy vra hulle toe: “Wat is dit wat julle so ernstig met mekaar loop en bespreek?” (Lukas 24:13-17).

Pierre Engelbrecht van ekerk vertel:

Toe Stephan my vra om ’n paar gedagtes neer te skryf oor my verstaan van eietydse dissipelskap, het ek dadelik aan my werk en leerskool saam met ekerk gedink. Die tweede gedagte wat by my opgekom het, was Lukas 24:13-35. Die konneksie? In Lukas 24:13-35 vertel Lukas vir ons hoe die opgestane Here wegloop van sy oorwinningsfeesmaal in Jerusalem, en twee verlore dissipels, Kleopas en sy vriend, raakloop op hulle pad na Emmaus.

Jesus moduleer die volgende drie momente van dissipelskap hier vir ons:

  1. Jesus is “die Weg” van dissipelskap. In Handelinge word die eerste Christene gesien as mense van “die Weg” (Hand 9:1-2; 22:4, 1953-vertaling). Hulle is mense wat die pad van Jesus volg. Dit is mense wat Jesus leef. Om op reis te wees saam met Jesus word “die weg” van Jesus wat “die weg” van dissipelskap is.
  2. Jesus is én openbaar die Skrif. Jesus besluit om met die twee dissipels oor die Skrif te gesels. Hy ken die Skrifte goed, en Hy leef dit. Jesus ís die Skrif! Hy verduidelik dan vir hulle vanuit die Skrif wat dit beteken om as dissipel op “die weg” van Christus te wees.
  3. Jesus eet saam. Dit is Jesus se oorwinningsmaal: droë brood saam met twee mense wat hoop verloor het. Jesus kon in Jerusalem ’n groot feesmaal gehou het, maar Hy ag dit belangriker om droë brood te eet saam met twee wanhopige dissipels.

Wat Lukas 24 ons oor dissipelskap leer, probeer ons elke dag by ekerk as eietydse dissipels uitleef: om Jesus elke dag na te leef deur ander mense “raak te leef”; om die Bybel as ons koersaanduider te leef; om saam met mense te eet. So probeer ons Jesus elke dag meer sigbaar, voelbaar en verstaanbaar maak.

Here Jesus, dankie dat U bereid is om u oorwinningsmaal te los om agter twee dissipels aan te loop en hulle terug te bring na die feesmaal. Help my om ook só ’n dissipel te wees, wat 12 km agter ander mense sal aanloop om hulle na u feesmaal uit te nooi en saam met hulle (en U) te eet. Amen.

Inspirasievennoot

Boodskap vir Vandag is ’n reeks inspirerende elektroniese dagstukkies wat daagliks duisende lesers bereik. Ons doel is om Christene te bemoedig, uit te daag, te ondersteun en te inspireer.

Indien jy nie die daaglikse e-pos ontvang nie, maak asseblief seker dat jou SPAM-filters dit nie verwyder nie.
Jy besoek nou LiG, ons susters-publikasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse. LiG-getuig: Waar elke getuienis tel. By LiG is ons toegewyd om inspirerende stories te deel wat die hart aanraak en hoop bied. Jy besoek nou ons susters-organisasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse.

Daaglikse Inspirasie

Die Boodskap vir Vandag-app is nou beskikbaar vir jou selfoon.
Installeer dit vandag nog.