Boodskap vir Vandag

Search
Close this search box.
Search

Onrein

Lees Markus 7:21-23.

“Al hierdie slegte dinge kom van binne af en dit maak ’n mens onrein” (v 23).

Die destydse godsdienstiges en veral hul leiers het ’n obsessie met reinheid gehad. Dit het sy ontstaan juis in hul godsdiens gehad, waar daar buitengewone klem gelê is op hande was, en wat toe oorgevloei het na die was van eetgerei en selfs die stoele waarop hulle gesit het wanneer hulle eet.

Dit alles kan waarskynlik teruggevoer word na Ou Israel se woestyntrek en die streng reëls wat daar gegeld het om die trekkers teen allerhande siektes te beskerm. Maar wat goeie, gesonde besker­mingsmaatreëls was, het deur die eeue in ’n kultus ontaard, ’n soort nuwe godsdiens, ver van die oorspronklike bedoeling daarvan.

Dit is hierteen wat Jesus reageer, en soos altyd lê Hy sy hand sekuur op die seerplek. Op die bron van alle onreinheid. Dit kom van binne af, sê Hy, uit jou hart. Dit is tog interessant, en nie onverwags nie, dat Jesus dit uitdruklik “slegte gedagtes” (v 21) noem. En ons almal weet waarheen slegte gedagtes lei.

Geen wonder nie dat ons ou kerkvaders die hart ’n afgodsfa­briek genoem het. Dit was ’n voltreffer, en is dit vandag steeds. Dit trek ’n streep deur al die verontskuldigings wat gewoonlik op invloede van buite en omstandighede buite my beheer gegrond is. Of die skuld wat kortweg sommer op júlle en húlle gepak word.

Ek was my hande in onskuld, sal ons ewe vroom sê, en swyg oor die hart wat ons nie wil was nie. Omdat dit te seer is, te ontblotend. Omdat dit baie moeite verg, groot opoffering, om jou gedagtes in ’n ander rigting te stuur.

Dit is in elk geval heeltemal te veel gevra van iemand wat altyd reg is, en silwerskoon en doodonskuldig.

Was U my, Here, maak U my rein!

Barend Vos

Inspirasievennoot

Boodskap vir Vandag is ’n reeks inspirerende elektroniese dagstukkies wat daagliks duisende lesers bereik. Ons doel is om Christene te bemoedig, uit te daag, te ondersteun en te inspireer.

Indien jy nie die daaglikse e-pos ontvang nie, maak asseblief seker dat jou SPAM-filters dit nie verwyder nie.
Jy besoek nou LiG, ons susters-publikasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse. LiG-getuig: Waar elke getuienis tel. By LiG is ons toegewyd om inspirerende stories te deel wat die hart aanraak en hoop bied. Jy besoek nou ons susters-organisasie se webtuiste, propvol inspirerende getuienisse.

Daaglikse Inspirasie

Die Boodskap vir Vandag-app is nou beskikbaar vir jou selfoon.
Installeer dit vandag nog.